Norden Kryssning, Naturupplevelser

Hurtigruten Bergen-Kirkenes

2 okt – 8 okt 2019

Världens vackraste sjöresa

Den norrgående kustresan ger dig en känsla av att vara på kulturell upptäcktsfärd, medan du seglar från stora kuststäder till avsides liggande byar, in i fjordar och över polcirkeln. Vi reser med nyrenoverade Kong Harald och Lotta Källström som er färdledare kommer ta mer än väl hand om er. På denna resa går vi in i fantastiska Hjörundsfjorden, Norges vackraste fjord på hösten.

Resan norrut börjar i Bergen och fartyget kastar loss på kvällen med kurs mot den arktiska vildmarken. Längs kusten väntar spännande upplevelser. En av platserna vi besöker är Ålesund som är känd för sin unika arkitektur i jugendstil. Vi fortsätter norrut till den medeltida staden Trondheim, där höjdpunkten för många är besöket i Nidarosdomen. Sedan korsar vi polcirkeln och fortsätter till Tromsø, staden som kallas Nordens Paris. Vi fortsätter förbi Nordkap till Kirkenes som ligger nära den ryska gränsen och lika långt österut som St. Petersburg.

BOKA
);”>

GRUNDINFORMATION

Datum 2-8 oktober 2019
Längd 7 dagar
Gruppstorlek min 20 max 32
Arrangör Resecenter

Preliminära flyginformation
Avresa 12.40 Arlanda-14.00 Bergen
Hemresa 11.30 Kirkenes-13.35 Oslo/ 14.20 Oslo-15.15 Arlanda
Flygbolag SAS
Bagage 23kg incheckat bagage samt 8kg handbagage. Flygmat ingår ej.

Fartygsinformation

kong harald
Norges kung Harald, en van seglare, har fått ge namn åt detta fartyg. Ombord hittar du även andra kända norrmän. Baren är döpt efter den norska polarpionjären Fridtjof Nansen, medan upptäcktsresanden Roald Amundsen fått ge sitt namn åt kaféet. Övre däck ger dig en fantastisk utsikt över naturen, vare sig du väljer soldäck, utsikts- eller panoramasalongen. Ombord på Kong Harald finns Hurtigrutens expeditionsteam med och dem är experter på allt som har med Norge att göra och är excellenta värdar ombord.

Hyttkategorier

Polar utvändig Hyttkategorin Polar Outside finner du på övre, mellersta och nedre däck. De har alla dusch/wc. De har separata sängar, varav en kan göras om till soffa. Några av hytterna har fler faciliteter än andra.

Polar invändig Våra hytter i kategorin Polar Inside ligger på nedre däck och erbjuder en trivsam atmosfär. Alla hytterna har dusch/wc. Separata sängar, varav en kan göras om till soffa. Några hytter i kategorin har fler faciliteter än andra.

Polar utsides

Polar insides

 

 

 

 

För däckplan se under fliken bilder

Torget-restaurant--HGR-118749.JPG


PROGRAM

DAG 1 Resan börjar i Bergen – porten till fjordarna 2 oktober
Bergen

Bussanslutning från Linköping och Norrköping till Arlanda var vi flyger direkt till Bergen. Bergen, staden som omges av sju fjäll grundades 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden är en utgångspunkt för resor i Norge och har behållit en stor del av sin lokala karaktär och historia. Ett exempel är den historiska, Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet. Vi beger oss direkt till hamnen och ombordstigning av Kung Harald. När vi har kommit ombord dukas det upp en härlig buffémiddag med läckerheter från norska kusten. Vi sätter kurs norrut och går genom Hjeltefjorden, precis som vikingarna gjorde när de drog ut i världen mot Shetlandsöarna och andra platser. Tillbringa sedan kvällen med att koppla av och beundra det spektakulära landskapet utanför, antingen från däck eller i våra panoramasalonger.

Day 1_A-Mindaugas_shutterstock_30693997_Topaz.png

DAG 2 En dag full av arkitektoniska mästerverk och naturskatter 3 oktober
Florø – Molde

Om du vaknar tidigt får du njuta av utsikten över den idylliska Nordfjorden innan du äter en välsmakande frukost. Därefter seglar vi förbi Vestkap och är ute på öppet hav för första gången. Fartyget navigerar genom öar, skär och holmar innan vi ankommer i Ålesund. Ålesund utmärker sig genom sina många spiror, torn och utsmyckade byggnader och är känd för sin vackra arkitektur i jugendstil. Staden återuppbyggdes i denna stil efter branden 1904 som ödelade en stor del av staden. På hösten utforskar vi Hjørundfjorden, en pärla mitt i de majestätiska Sunnmørealperna. Detta avlägsna och oförstörda naturlandskap långt ifrån livliga turiststråk ger fjorden sin speciella karaktär och vi tar dig med längs branta fjällväggar, gröna ängar, ensligt belägna bergsgårdar och små byar.
Molde är känd som ”rosornas stad”. Härifrån kan man blicka ut över det så kallade Moldepanoramat med sina 222 snöklädda fjälltoppar.

Påbokningsbara utflykter
• HR-HJF2F- Ett smakprov av Norge (Hjørundfjorden)  1.134:-
• HR-HJF2G- Fjällvandring vid Hjørundfjorden 923:-
• HR-HJF2H- Vandring med ett besök på en fäbod ( 1.011:-
• HR-HJF2J-  Hjørundfjorden, Geijranger och Ålesund 2.189:-
• HR-AES2E- Jugendvandring (Ålesund) 571:-

Day 2_Hurtigruten_Hj+©rundfjorden_PANO_Foto_+ÿrjan_Bertelsen_226.png

DAG 3 Känn historiens vingslag i den gamla huvudstaden 4 oktober
Kristiansund – Rørvik

Få stora städer har lyckats bevara sin intimitet så väl som Norges tredje största stad, Trondheim. Vikingakungen Olav Tryggvason grundade staden redan år 997. Här kan du följa med på en valfri utflykt till Norges nationalhelgedom, Nidarosdomen, landets enda gotiska katedral, som är byggd över Olav den heliges grav. Här kan du beundra katedralens otroliga arkitektoniska detaljer och fina konstverk. Från september till maj kan du följa med på en unik sightseeingtur på världens nordligaste spårvagnslinje och uppleva Trondheim i en gammaldags vagn.

Påbokningsbara utflykter
• HR-TRD3B- Trondheim med Nidarosdomen 923:-
• HR-TRD3D- Stadsvandring i Trondheim 923:-
• HR-TRD3G- Padla kajak på Nidälven 1.187:-
• HR-TRD3I- Världens nordligaste spårvagn 1.134:-

Day 3_DSC_1383.jpg

DAG 4 Välkommen till Arktis! 5 oktober
Brønnøysund – Svolvær

Idag korsar vi polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66°33’N och markerar gränsen till Arktis.  Under höst/vintern är det ovanför denna latitud vi har de bästa chanserna att få vara med om norrskenet. Om du inte är vaken när vi passerar polcirkeln ser kaptenen ändå till att det blir en minnesvärd händelse. Seglar du i arktiska farvatten för första gången uppmärksammas det med en högtidlig polcirkelceremoni under dagtid.

I närheten av Ørnes finns Svartisen, Norges näst största glaciär. I Bodø kan du följa med på ett äventyr i harmoni med naturen och uppleva mäktiga örnar och djupblått hav. Vi åker till Saltstraumen i en RIB-båt, där du får uppleva världens mest kraftfulla tidvatten. På denna spännande resa genom dramatiska landskapet finns det också goda chanser att få syn på havsörn.

Senare på eftermiddagen kan du se den 1 000 meter höga Lofotsväggen träda fram allt tydligare vid horisonten. Lofoten är en oförglömlig upplevelse med sina majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Låt dig charmas av denna ögrupp med pittoreska små fiskebyar och bohemiska atmosfär. Gå en promenad mellan torkställningar och rorbuer, de traditionella fiskebostäderna.

I Stamsund kan du följa med på en historisk resa till vikingamuseet Lofotr. Där bjuds du in till hövdingens hus, en fullskalig rekonstruktion av ett gammalt vikingahus, med utställningar som visar fynd från vikingatiden. Hövdingen och husfrun bjuder in dig till ett midvinterblot i gästabudssalen. Här får du ett smakprov på hur livet kunde te sig på vikingatiden med traditionell mat och dryck samt kostymer, sång och dans.

I Svolvær kan du besöka Lofotens enda bryggeri, som ligger i en tidigare fiskerianläggning.

När vi passerar polcirkeln på vintern börjar jakten på norrskenet. Vi uppmärksammar denna händelse genom att visa vår multimediapresentation, ”det magiska ljuset, Aurora Borealis”, med bilder, tal och musik. När vi seglar genom det trånga Raftsundet gör vi ett stopp vid inloppet till Trollfjorden, där vi serverar färska fiskkakor på däck. Du får också höra om ”slaget vid Trollfjorden”, som ägde rum här under vintern 1890. Om du tittar noga kanske du ser ett troll uppe bland de branta fjällen – åtminstone i fantasin.

Påbokningsbara utflykter
• HR-BOO4B- Arktisk kustpromenad 923:-
•HR-BOO4D- Havssafari til Saltstraumen (Bodø) 1.538:-
•HR-BOO4C- Upplev Bodø och Saltstraumen 932:-
•HR-STU4F- Möt vikingarna (Stamsund-Svolvær) 1.574:-
•HR- SVJ4H- Bryggeriet Lofotpils (Svolvær) 431:-

Day 4_JVM 1.jpg

DAG 5 Känn dig som en polarhjälte 6 oktober
Stokmarknes – Skjervøy

Förbered dig på en dag full av spännande aktiviteter, oavsett årstid! Under morgontimmarna gör vi korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Vi fortsätter sedan till Tromsø, huvudstaden i Arktis, för en längre vistelse. Härifrån har många kända arktiska expeditioner haft sin startpunkt.

Följ med på en sightseeingtur i världens nordligaste stad med över 50 000 invånare där vi åker linbana uppför ett fjäll och får en spektakulär utsikt över Tromsø och dess omgivningar eller följ med på utflykten Natur och huskyhundar. På denna arktiska miniexpedition drar huskyhundarna dig över det frusna landskapet medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet, fjällen och de öppna vidderna.

Året om kan du följa med expeditionsteamet på vandringar och upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar.

Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi vår resa norrut. Nu är vi i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrskenet mellan september och mars. Vi samlas på däck för att hålla utkik efter detta hisnande fenomen.

Påbokningsbara utflykter
•HR-TOS5A- Ishavsstaden Tromsø (Tromsø) 1.451:-
•HR-TOS5C- Natur och huskyhundar (Tromsø) 1.011:-

Day 5_Risoyrenna-om-bord-MS-Richard-With-.JPG

DAG 6 Högt upp på jordklotet – Nordkap 7 oktober
Øksfjord – Berlevåg

Njut av det magnifika subarktiska landskapet när vi passerar 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten.

Efter ett kort stopp tidigt på morgonen i Hammerfest ankommer vi till Havøysund. Vidare sedan  till i Honningsvåg, porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på en valfri utflykt till Nordkapsplatån där du befinner dig på 71°10’21´N, bara 200 mil från den geografiska Nordpolen. När du står högst upp på den 307 meter höga Nordkapsplatån och beundrar utsikten känns det verkligen som du är vid världens ände. Nära Nordkap hittar du ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan.

Vi fortsätter sedan norrut in i hjärtat av samernas rike och passerar deras gamla heliga plats, klippformationen Finnkirka. Därefter börjar vi närma oss vårt nästa stopp som är fiskeläget Kjøllefjord. Samtidigt som du njuter av det natursköna landskapet under hösten har du också möjlighet att lära dig mer om samernas levnadssätt och traditioner. Du får även höra jojk.  ”Samisk höst” är en utflykt där du får lära dig mer om den arktiska naturens ”skafferi och apotek” och smaka på torkat renkött, saft av kråkbär, örtte och rosenrotsmixtur. Du kanske också känner närvaron av samernas shaman, nåjden.

Påbokningsbara utflykter
•HR-HVG6A- Nordkap (Honningsvåg) 1.662:-
•HR-HVG6H- Besök i ett fiskeläge (Honningsvåg) 1.134:-
•HR-KJD6E- Samisk höst (Kjøllefjord-Mehamn) 1.099:-

Day 6_Exped_Trip_Hurtigruten_Foto_+ÿrjan_Bertelsen_201.jpg

DAG 7 Huvudstaden i Barentsregionen 8 oktober
Kirkenes

Landskapet blir alltmer dramatiskt när vi närmar oss Kirkenes. Vi anländer till närliggande Vadsø tidigt på morgonen och strax efter frukost lägger vi till i Kirkenes, vid 30° öst, som ligger längre österut än Istanbul och S:t Petersburg. Det är här som Hurtigruten vänder söderut igen. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten till öst. I Kirkenes slutar detta Hurtigruten-äventyr och vi åker med transferbussen till flygplatsen och flyger hem, via Oslo,  till Arlanda där vår bussanslutning väntar på oss för färd åter till hemort.


PRIS & RESEVILLKOR

15.290:- per person i 2-bädds Polar insideshytt hytt (enkelhyttstillägg 4300:-)

17.995:- per person i 2-bädds Polar utsides med skymd utsikt hytt (enkelhyttstillägg 5400:-)

19.390:- per person i 2-bädds Polar utsideshytt (enkelhyttstillägg 6100:-)

I priset ingår

  • Bussanslutning från Linköping/Norrköping- Arlanda tur o retur
  • Flyg med SAS Arlanda-Bergen, Kirkenes-Arlanda(via Olslo)
  • Transfer i Norge (flygplats -hamn, hamn-flygplats)
  • 7 dagars kryssning M/S Kong Harald Bergen-Kirkenes i vald hyttkategori inkl. helpension
  • Färdledare- Lotta Källström

Tillägg

  • Avbeställningsskydd med ERV 6% av resans pris
  • Utflykter som ligger i Hurtigrutens regi (se program ovan)

Anmälningsavgift 3000:-

Slutbetalning: 95 dagar innan avresa

Arrangör: Resecenter

Resevillkor: NTM Resecenters kompletterande resevillkor 2018

Reservation för ev. tryckfel samt ändringar som ligger utom vår kontroll. 

Day 4_P1020564CT_Topaz-just.png

Fler av våra paketresor

Kontakta oss gärna!

Kontakta oss gärna för mer information eller bokning. Det går bra att ringa, mejla eller att besöka något av våra kontor i Norrköping eller Linköping.

011-200 390 resecenter@ntm.eu

Öppettider & hitta till oss